Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, Intuïtie, cursus, Heel de natuur in jou, workshop, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig, luisterkind, luisterkind-afstemming, aarden, gronden, aardingsproducten, Earthing Nederland, kortingscode, alternatief advent vieren, HSP Cursus Maandje Minderen, Maya Inzichten spel, 2012 Inspiration cards, bijenvoedselbank, Pollinators, Corona, voor jezelf zorgen, healing garden, Dr Bates methode, bril, HSP Zomer-bingo, lifecoach, dyslexie, bomen, levensvragen, bodem, geboortebegeleiding, Bijenstichting, HSP Cursus Loslaten, HSP Cursus Loslaten, EHB(h)O-Toolkit

50 manieren om goed voor jezelf te zorgen, ook in de zomer

Hoe kun jij goed voor jezelf zorgen tijdens de zomer?

Als hooggevoelig persoon is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zeker ook tijdens vakantie (of dat nu uit of thuis is). Doe je dat niet, dan raak je overvol met prikkels, indrukken en sferen. Dan word je moe en raakt je batterij leeg. Je hebt het nodig om met regelmaat al die prikkels, indrukken en sferen uit je systeem te halen. Want op die manier kan er weer ruimte ontstaan om op te laden. Om bij te tanken en dingen te doen die er voor jou echt toe doen. En dat geldt zeker ook voor de zomer met haar vakantie.

Je kunt op allerlei manieren goed voor jezelf zorgen. Dat kan via: voeding, bewegen en buiten zijn, energiewerk, creativiteit en loslaten.

-> Hieronder lees je de eerste 40 manieren (in willekeurige volgorde) om goed voor je zelf te zorgen in de zomer. Welke passen voor jou deze zomer?

Pst, ik heb nog 10 tips voor je. Wil jij alle 50 manieren in een handige pdf, vraag deze HIER aan!

Ps. Vraag alle 50 tips aan en ontvang als extraatje ook nog een leuk aanbod en een korting.

Voeding, eten en drinken

Het is belangrijk te weten wat je tot je neemt. Persoonlijk kies ik al jaren bewust ervoor om mijn boodschappen gifvrij en met een biologisch keurmerk te halen.

 1. Start elke ochtend met een glas warm water met bijvoorbeeld een druppel citroen of essentiële citroenolie. Dat brengt je spijsvertering op gang.
 2. Maak zonnewater. Doe in een blauwe fles kraanwater en zet dat in de zon. Het water wordt er heel zacht en helend van.
 3. Maak maanwater. Doe in een glazen fles/karaf kraanwater en zet dat in de vensterbank in de nacht waarop het volle maan is. Het water wordt er heel zacht en helend van.
 4. Zet je (karaf met) water op een afbeelding van de levensbloem (tekenen of printen). Ook hier wordt het water zacht en helend van.Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, Intuïtie, cursus, Heel de natuur in jou, workshop, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig, luisterkind, luisterkind-afstemming, aarden, gronden, aardingsproducten, Earthing Nederland, kortingscode, alternatief advent vieren, HSP Challenge Maandje Minderen, Maya kalender, Maya Inzichten spel, Tzolkin, 2012 Inspiration cards, bijenvoedselbank, Pollinators, Corona.
 5. Zet thee met stukjes gember en citroen, of met brandnetel en tijm, of met braamblad en munt. Kies kruiden die in jouw tuin of vensterbank groeien. En mix naar hartenlust. Wat wordt jouw favoriete combinatie?
 6. Kweek kiemgroenten, ware vitamine-bommetjes. Haal een zakje alfalfa-zaad of mungobonen. Neem een glazen pot, doe er een stukje gaas over en laat ze een nacht weken. Spoel vervolgens elke dag de kiemen om met vers water, laat uitlekken (zet glas schuin op zijn kant). Tot na een dag of 4 je eigen gekweekte alfalfa of taugé hebt. Varieer met divers zaad.
 7. Maak een infusie van bijvoorbeeld brandneteltoppen.
 8. Bak een kurkuma wortel of pompoen ontbijttaart (zonder suiker).
 9. Verwerk eigen oogst uit tuin, balkon of vensterbank in salade, soep, bladerdeeg-flapjes, quiche, wokgerechten, toetjes, etc. Vergeet ook de eetbare bloemen niet.

Bewegen en buiten zijn

Bewegen zorgt ervoor dat je je lijf gaat voelen en dus een moment niet met anderen bezig kunt zijn en uit je hoofd bent. De natuur ont-stresst als je ernaar kijkt en helemaal als je erin loopt, beweegt. Een super manier van voor jezelf zorgen.

 1. Ga elke dag een half uur in de zon zitten, zonder zonnebrandcrème, want die houdt de opname van vitamine D tegen. (Doe dit niet op het heetst van de dag.)
 2. Doe een aantal yoga-houdingen. Bijvoorbeeld, de kat, de hond, het kind. Ben je wat meer ervaren doe de zonnegroet of de maangroet.
 3. Ga flink springen en bewegen op je favoriete uptempo lied. Leef je lekker uit.
 4. Loop elke dag een half uur buiten. In de natuur of op groene plekjes in de stad (langs water, kades, bomen, in het park, ed).
 5. Adem bewust een paar keer in en uit. Bij inademen kun je een woord zeggen wat jou oplaadt. Bij uitademen kun je een woord zeggen wat je los wilt laten.
 6. Doe een grondingsoefening. Verbind je in een visualisatie met Moeder Aarde.
 7. Doe ismakogie-oefeningen. Dan zijn kleine oefeningen die op meerdere plekken tegelijk in je lijf helpend zijn. Super makkelijk is: rechtop staan en je armen van links naar rechts en weer terug zwaaien. Beweeg je voeten op en neer en beweeg je handen in dezelfde richting mee. Of als je zit, denk een touwtje aan je hoofd en trek eraan (je gaat automatisch rechter op zitten). Google even op ismakogie.
 8. Loop op blote voeten als je de grond vertrouwt. Dit is super grondend.

Energiewerk

Ook op energetisch niveau kun je jezelf een boost geven of dingen loslaten. Door bijvoorbeeld te mediteren, stil te zijn, intuïtief bezig te zijn. Als je lekker in je vel zit, gaat alles makkelijker. Ook de zomer.

 1. Doe een visualisatie waarin je jezelf, je lijf, je aura en je cellen (eventueel ook Moeder Aarde) vult met licht en liefde.
 2. Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, Intuïtie, cursus, Heel de natuur in jou, workshop, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig, luisterkind, luisterkind-afstemming, aarden, gronden, aardingsproducten, Earthing Nederland, kortingscode, alternatief advent vieren, HSP Challenge Maandje Minderen, Maya kalender, Maya Inzichten spel, Tzolkin, 2012 Inspiration cardsZit met rechte rug, leg je hand op je hart, adem een paar keer in en uit en wees stil. Luister naar je hart. Wat heeft het je te zeggen? Stel het gerust vragen en luister naar wat er komt (beeld, sfeer, geluid, woord, zin, heel gesprek). Dit kan met elk lichaamsdeel, orgaan, cel of zelfs pijn.
 3. Geef jezelf energie. Fantaseer, visualiseer dat je jezelf energie geeft. Dit kan iedereen. Je hoef er geen cursus voor gedaan te hebben (mag natuurlijk wel, ik heb lang geleden een cursus reiki I en II gevolgd).
 4. Gebruik essentiële oliën. Van doTERRA gebruik ik On Guard capsules voor de weerstand. Wilde sinaasappel reinigt (ook in de energie) en geeft levensvreugde. Deep Blue is voor stijve spieren en gewrichten, heerlijk onder mijn voeten na lange wandelingen. Zengest helpt bij alles met gedoe rond de spijsvertering, ook bijvoorbeeld bij een zere keel. Pepermunt geeft mij een gevoel van veiligheid. Mocht je willen, dan kan ik ze voor je bestellen. Stuur bij interesse even een mail naar info@mariekeophetstrand.nl
 5. Praat lief tegen bijvoorbeeld de planten in je huis en tuin. Dr. Emoto heeft aan de hand van foto’s van water bewezen dat als je lieve ondersteunende woorden zegt, water helend wordt. Scheld je het water uit, dan is het ziekmakend. Dit telt voor je planten, jezelf en ook je dierbaren. 😉
 6. Maak klanken. Gooi met geluid de energie die niet meer nodig is uit je systeem. Ga makkelijk zitten of staan, adem een aantal keer in en uit. Schud je even los. Doe je mond open en laat de klanken gewoon komen. Het maakt niet uit hoe het klinkt: mooi of niet, hard of zacht, amper te horen. Alles is goed. Je kunt je pijn een stem geven. Dat kan heel verschrikkelijk klinken en dat mag. Hoe lang heeft je pijn al geen stem gehad. Laat het los. Je kunt ook naar een pijnlijke plek in je lijf toezingen. Dan zing je wat voelt dat die plek nu nodig heeft. Mijn ervaring is dat dit vaak zachtere klanken zijn.
 7. Zet ramen en deuren het liefst dagelijks een kwartier tegen elkaar open. In de zomer bij voorkeur in de ochtend. Op die manier kan de frisse lucht en nieuwe energie door het hele huis naar binnen waaien en de oude bedompte energie het huis weer uit.
 8. Leer iets nieuws. Leer bijvoorbeeld vogelgeluiden herkennen. Doe een leuke cursus bij de Bijenstichting. Leer een nieuwe taal. Neem dansles.

Pst, mocht je alle 50 manieren in een handige pdf willen, vraag deze HIER nu aan!

Creativiteit

Door creatief bezig te zijn, kom je in een flow en kun je niet tegelijk gestrest zijn. Je kunt gevoelens en emoties uit je systeem halen en verwerken. Op die manier kun je ook goed voor jezelf zorgen. In de zomer is het vaak makkelijker om de tijd te nemen om lekker creatief te zijn en nieuwe werelden te ontdekken.

 1. Lees dat boek dat al een tijdje op je ligt te wachten.
 2. Lees het tijdschrift waar je een tijd geleden al in begonnen was.
 3. Teken de levensbloem en andere geometrische figuren.
 4. Print een vingerlabyrint en volg of kleur de paden erin. Of ga naar het Arnhems Labyrint, gemaakt van planten.
 5. Schilder wat er nu in je leeft en eruit wil. Het maakt niet uit hoe het eruit ziet. Het kan mooi, lelijk, kleurrijk, somber, etc zijn. Belangrijk is dat je het uit.
 6. Maak een moodboard van je wensen en verlangens. Scheur afbeeldingen en teksten uit die daar voor jou bij passen. Plak ze op een vel papier en voeg eventueel kleur toe.
 7. Maak van niets, iets. Versier bijvoorbeeld een mooie tak tot jouw krachtstok en hang deze op een zichtbare plek op.
 8. Schrijf van je af, de positieve en negatieve dingen. Schrijf je angsten, je hoop en je verlangens op. Alles wat niet meer in je hoofd zit, maar op papier staat, geeft rust in je hoofd.

Loslaten, opruimen

Kleine klusjes die je nog moet doen en waar je steeds geen tijd voor hebt of neemt, vragen ongemerkt energie van je. Het geeft rust in je hoofd als ze niet meer om aandacht hoeven vragen. Spullen die hun functie gehad hebben, kun je vaak nog opnieuw gebruiken of recyclen. Bovendien help je Moeder Aarde ook een handje.

 1. Ruim spullen op waar je niet meer blij van wordt. Verkoop ze, geef ze weg of gooi ze weg. Bijvoorbeeld met de methode van Marie Kondo: Does it spark joy? Geeft het je vreugde als je dit vasthoudt? Ja, dan mag het blijven. Zij ruimt categorie voor categorie op en start met kleding.
 2. Repareer. Maak achterstallige klusjes in orde. Naai die knoop aan. Hang dat haakje op, zodat het schilderij daar mooi kan hangen. Vervang de knop van een la die scheef hangt. Plak die band.
 3. Maak van een oud t-shirt of blouse een nieuwe boodschappentas.
 4. Maak van een oud laken of kussensloop broodzakken. Steeds als je brood gaat halen, vraag je of ze het willen snijden en het in je meegenomen broodzak willen doen. Scheelt behoorlijk plastic. Meer tips, vind je in de HSP Cursus Maandje Minderen.
 5. Sorteer je afval en spullen die weg kunnen. Stop ze in de juiste afvalcontainer (kleding, plastic, glas, papier, elektrisch met snoeren, frituurvet,ed)
 6. Ruim emails die verwerkt en/of verouderd zijn op. Stop ze in de digitale prullenbak. Schoon je pc, laptop, tablet of telefoon op.
 7. Vergeet ook je foto’s niet op te schonen. Hou waar je echt blij van wordt.

Mogelijk is het je opgevallen, er zijn weinig manieren die je op je telefoon, tablet, pc of televisie kunt doen. Natuurlijk heb ook ik Facebook en instagram, maar ik gebruik die zoveel mogelijk functioneel. Of ik sta mezelf toe bijvoorbeeld een uur te genieten, dingen kijken waar ik blij van word. Ik kijk weinig tv en heb bewust geen netflix. Het grote aanbod werkt voor mij enigszins verslavend. Dan geef ik liever dat geld uit aan andere dingen. Bovendien is al het licht dat schermen afgeven, niet goed voor je lijf. Persoonlijk merk ik dat wanneer ik een dag echt helemaal zonder schermen ben (komt niet veel voor), mijn ogen meteen beter gaan zien. Minder naar schermen kijken is ook voor jezelf zorgen.

Ik hoop je inspiratie gegeven te hebben op welke manieren jij goed voor jezelf kunt zorgen. Misschien geef het je weer nieuwe ideeën. Hoe ga jij voor jezelf zorgen deze zomer? Ik ben benieuwd als jij een top 50 maakt, hoe die eruit ziet. Mail me die gerust.

Vraag alle 50 tips aan. En ontvang als extraatje ook nog een leuk aanbod en een korting.

Tot slot, wens ik je een super mooie zomervakantie toe. Geniet ervan.

Hartegroet, Marieke

Mocht je alle 50 manieren in een handige pdf willen, vraag deze HIER nu aan!

Mocht je de 50 manieren in een handige pdf willen, vraag deze HIER nu aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *