Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, Intuïtie, cursus, Heel de natuur in jou, workshop, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig, luisterkind, luisterkind-afstemming, aarden, gronden, aardingsproducten, Earthing Nederland, kortingscode, alternatief advent vieren, HSP Challenge Maandje Minderen, Maya Inzichten spel, 2012 Inspiration cards, bijenvoedselbank, Pollinators, Corona, voor jezelf zorgen, healing garden, Dr Bates methode, bril, HSP Zomer-bingo, lifecoach, dyslexie, bomen

7 Hooggevoelige leefregels voor de drukke decembermaand

Is december bij jou vaak ook een drukke en hectische maand?

Er moet vaak van alles in de drukke maand december. Sinterklaas is in het land. Kerstfeest moet gevierd worden en dan is het ook nog 2 weken kerstvakantie, waarin kinderen geen school hebben en dus thuis zijn. Er zijn feestjes, kado’s, gedichten, etentjes, gezelligheid, familie en vrienden die van alles van je willen. Dat kunnen zeker ook leuke dingen zijn, maar de hoeveelheid ervan in korte tijd is vaak wat een hooggevoelig persoon nekt. En dan zijn er ook nog de Corona-maatregelen waar we ons aan moeten houden en die ook steeds weer een beetje veranderd worden.

Kortom het kan een behoorlijk drukke en intensieve maand zijn. Voor je het weet ren je jezelf voorbij en ga je over je grenzen heen. Merk je dat je midden in allerlei familie-gedoe met bijbehorende emoties beland ben (hoe ben ik hier in hemelsnaam verzeild geraakt?). Je batterij raakt leeg en je bent in no time gesloopt. Je hoopt eigenlijk dat december zo snel moeilijk voorbij is.

Maar gelukkig kan dit ook anders. Ik heb voor mezelf een aantel leef-regels ingesteld die met name in december heel sterk gelden en waarbij ik me prettig voel. Ik blijf bij mezelf en ben daarmee ook leuker voor de mensen om mij heen. En ik kan meer genieten van al het moois dat er in december ook is. 🙂 Ben jij klaar voor mijn tips?

Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, Intuïtie, cursus, Heel de natuur in jou, workshop, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig, luisterkind, luisterkind-afstemming, aarden, gronden, aardingsproducten, Earthing Nederland, kortingscode, alternatief advent vieren, HSP Challenge Maandje Minderen, Maya kalender, Maya Inzichten spel, Tzolkin, 2012 Inspiration cards

7 hooggevoelige leefregels hoe om te gaan met de drukke decembermaand

Tip 1) Luister naar je lijf. Wees even stil en luister/voel/zie hoe het met je lijf is. Heeft het nog energie? Prima dan kun je kiezen of je wel of niet naar dat feestje wil. Is je lijf moe? Blijf thuis en zeg af. Je weet dat als je doorgaat, de tijd om bij te komen langer duurt. Natuurlijk is een keer niet erg, maar vaak stapelt het zich op en zijn we al een aantal keer door gegaan. Wees lief voor je zelf en je lijf.

Tip 2) Zeg NEE en geef je grens aan. De kans is groot dat je als HSP’er te snel of te vaak ja zegt. Dat je toch nog even iets doet of afmaakt of helpt, terwijl je eigenlijk weet dat het niet slim is. Zeg wat vaker nee. In het begin is dat misschien moeilijk. Want wat als niemand het doet of het nu niet gebeurt? 9 van de 10 keer gaat het gewoon goed. De wereld blijft gewoon verder draaien. Mogelijk pakt zelfs iemand anders het op. Misschien niet op een manier die jij graag had gezien. Maar er is niet zoveel aan de hand.

En hoe vaker je nee zegt, hoe vaker de ander weet dat jij je grenzen aangeeft. En hoe vaker een JA van jou ook echt een JA is. Zeg dus ook eens nee tegen mensen, feestjes, verplichtingen. De kans is groot dat je de weken en de dagen niet te vol plant. Niet verder vertellen, maar er kan dan zomaar energie en tijd komen voor iets wat ook heel gaaf is.

Tip 3) Ga de natuur in. Niets zo fijn om al het gedoe en emoties los te laten door een rondje in de natuur te lopen. In het bos, de hei, het strand, het meer, de grachten of het park in de stad. Om erna weer opgeladen thuis te komen. Met de kerstdagen bij familie of vrienden is een rondje lopen, lekker even buiten zijn een standaard onderdeel van de dag.

Tip 4) Omring je zelf met natuurlijk materiaal. Mocht je je huis in de kerstsfeer willen versieren, probeer dit eens met natuurlijk materiaal: hout, wol, vilt, blaadjes, touw, papier, takken, schelpen, veren, ed. Geen plastic kerstboom (is wel duurzaam als je hem ieder jaar gebruikt, dat kan dat de overweging toch waard zijn 🙂 ), geen nep-sneeuw, geen chemische dennengeur uit een spuitbus. Ga voor echt. Dat ademt een natuurlijke sfeer uit. Letterlijk en figuurlijk. Dat voelt beter in je huis dan wanneer alles van plastic en chemisch gemaakt is. Natuurlijk kun je een balans daarin zoeken. je hoeft niet meteen alles weg te gooien. Je kunt het ook langzaam vervangen als iets stuk gaat of op is.

Tip 5) Eet zo onbewerkt mogelijke voeding. In de decembermaand is er zoveel lekkers te vinden in de winkels. Helaas bevatten deze producten al snel vaker bewerkte suikers, ongezonde e-nummers, wit tarwemeel en andere toevoegingen die niet nodig zijn. En die hebben direct effect op je lijf. Het zorgt ervoor dat je suikerspiegel snel stijgt en helaas erna ook weer snel daalt. Met als gevolg dat je enorm moe daarvan kan worden. Check de ingrediënten op de verpakking. Alles wat vooraan staat in het lijstje, daar zit veel van in. Kijk of je een vergelijkbaar product kunt vinden waar minder of geen suikers en onnodige toevoegingen in zitten. (PS. Producten met een biologische keurmerk wil niet zeggen dat ze per definitie gezonder zijn. Ook daarin kan bijvoorbeeld nog een hoop suiker in zitten.)

Moet je dan op wortels en boekweitcrackers de feestdagen doorkomen.  Welnee, je mag gerust af en toe lekker ‘fout’ eten. Dat kan je lijf prima hebben. Alleen teveel ervan is heftig en met al die feestdagen is de kans groter dan je teveel bewerkt voedsel eet. Gewoon een klein beetje op je voeding letten kan veel moeheid en dipjes schelen. Bovendien zitten er tussen de gezonde onbewerkte producten ook heel lekkere dingen, die echt bij een feestje horen. En als je dan toch iets eet wat ‘fout’ is, vergeet dan vooral niet om ervan te genieten!

Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, Intuïtie, cursus, Heel de natuur in jou, workshop, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig, luisterkind, luisterkind-afstemming, aarden, gronden, aardingsproducten, Earthing Nederland, kortingscode, alternatief advent vieren, HSP Challenge Maandje Minderen, Maya Inzichten spel, 2012 Inspiration cards, bijenvoedselbank, Pollinators, Corona, voor jezelf zorgen, healing garden, Dr Bates methode, bril, HSP Zomer-bingo, lifecoach, dyslexie, bomen
Hoe zou jij deze invullijst gebruiken?

Tip 6) Hou een lijstje bij.  Wat vind jij belangrijk en schiet er nog al eens bij in? Wil je elke dag 5 minuten mediteren? Of elke dag minimaal een half uurtje buiten lopen? Of 3 keer in de week yoga doen of lekker creatief met je kleurpotloden aan de slag. Vaak nemen we ons iets voor om te gaan doen. Iets waar we energie van krijgen. Maar door de hectiek van de dag, komt het er niet van. En balen we dat het vandaag weer niet gelukt is.

Wat helpt is meten. Gewoon een lijstje bijhouden of bolletjes afvinken wanneer het wel lukte. Gek genoeg blijk je door het bijhouden hiervan, dat je die activiteit vaker doet dan je dacht en ook vaker gaat doen. Is mijn ervaring. Niet letten op wanneer het allemaal niet ging, maar trots zijn op de dagen dat het je wel lukte om te doen. Kies een activiteit die je wilt doen en hou dit op een simpele manier bij.

Tip 7) Doe mee met Alternatief Advent Vieren. Zondag 29 november begint advent. Een periode van 4 weken voordat het kerstmis is. Dat kun je in de kerk vieren, maar ook alternatief, spiritueler. En daarvoor wil ik jou van harte uitnodigen! Online en helemaal GRATIS.

  • We gaan in 4 weken aan de slag om het Licht in ons groter te laten groeien.
  • Op zondag steeds een mail met een kort verhaal, op woensdag een mail met een korte opdracht of oefening en op vrijdag een mail met een verrassing.
  • Met elke week een ander thema rondom Licht: jouw Licht aansteken, Engelen, Vreugde en Je Innerlijk Kind.
  • En er zijn ook kado’s te winnen die jouw leven lichter, leuker maken.
  • Voor wie wil is er een FB-groep om elkaar te ontmoeten en inspireren.

Wil je meer weten of je aanmelden? Ga naar www.mariekeophetstrand.nl/advent. Laat daar je naam en email achter en de rest volgt vanzelf. Je bent van harte welkom.
Super gaaf als je meedoet!

Ken je iemand die dit ook leuk vindt, laat hem of haar weten over Alternatief Advent Vieren. Laten we het Licht in jou, in mij, in deze wereld groter groeien!

Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, Intuïtie, cursus, Heel de natuur in jou, workshop, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig, luisterkind, luisterkind-afstemming, aarden, gronden, aardingsproducten, Earthing Nederland, kortingscode, alternatief advent vieren, HSP Challenge Maandje Minderen, Maya kalender, Maya Inzichten spel, Tzolkin, 2012 Inspiration cards

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *