Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, Intuïtie, cursus, Heel de natuur in jou, workshop, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig, luisterkind, luisterkind-afstemming, aarden, gronden, aardingsproducten, Earthing Nederland, kortingscode, alternatief advent vieren, HSP Challenge Maandje Minderen, Maya Inzichten spel, 2012 Inspiration cards, bijenvoedselbank, Pollinators, Corona, voor jezelf zorgen, healing garden, Dr Bates methode, bril, HSP Zomer-bingo, lifecoach, dyslexie, bomen, levensvragen, bodem, geboortebegeleiding, Bijenstichting

Nieuwe goede doel: de Bijenstichting

Opnieuw: de Bijenstichting

Elk jaar kies ik een goed doel. Een deel van de omzet gaat naar dat goede doel. Nu hoor ik je denken, maar Marieke je had al een keer de Bijenstichting als goede doel. Klopt. Ik ben heel enthousiast over het redden van de bijen. En heb besloten daar wat langer het goede doel van te maken.

De reden? Als we onze gewassen versneld laten groeien door er pesticiden en insecticiden over te spuiten, heeft dat een aantal nadelen. De groentes en het fruit krijgen niet de tijd om zelf weerbaar te worden tegen ziektes. Ze worden zwakker en hebben minder voedingsstoffen voor ons als mens. Bovendien putten we de bodem uit. Maar er is nog een groot nadeel. Bijen die de nectar uit de bloesems op het akkerland of aangrenzende stukje land willen halen, krijgen ook deze pesticiden binnen en gaan dood.

Bijen en bestrijdingsmiddelen

Zowel bijen als hommels zijn belangrijk om planten te bestuiven, zodat groentes en fruit kunnen gaan groeien. Zijn er geen bijen en hommels, dan zijn er ook geen bestuivers en dus veel minder groente en fruit in de schappen van de winkels. In China zijn op sommige plekken geen bijen meer en wordt noodgedwongen met de hand de bloesems van bijvoorbeeld peren bestoven. Een tijdrovend en duur werkje. Terwijl bijen dit graag doen.

Geen enkel chemisch bestrijdingsmiddel is oké. Er wordt gezegd: ja, maar het is binnen de Europese richtlijnen. Dat wordt echter per pesticide gekeken. Een zo’n pesticide is minder giftig (persoonlijk betwijfel ik dat), maar heel veel pesticiden tegelijk, zoals in een cocktail van pesticiden vaak zit, is niet onderzocht. Bovendien worden sommige pesticiden onder een andere naam uitgegeven, dan zijn er ineens geen richtlijnen meer voor.

Kan het zonder bestrijdingsmiddelen?

Ja, zeker. Oop een natuurlijke manier, met natuurlijke middelen. Elke ziekte, elk probleem, heeft zijn natuurlijke vijand. Heb je last van bladluizen? Laat lieveheersbeestjes in de buurt los en ze eten ze graag op. Heb je last van slakken? Laat je kippen, ganzen of eenden een rondje door je tuin gaan en je bent van je probleem af.

Bovendien put je de bodem niet uit. Met een levendige bodem, heb je geen kunstmest nodig om groentes te laten groeien en het geeft ze meer voedingsstoffen. Het is een manier van samenwerken met de natuur. In plaats van tegenwerken, zoals met chemische bestrijdingsmiddelen. Maar het vraagt organisatie. Het vraagt geduld.Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, Intuïtie, cursus, Heel de natuur in jou, workshop, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig, luisterkind, luisterkind-afstemming, aarden, gronden, aardingsproducten, Earthing Nederland, kortingscode, alternatief advent vieren, HSP Challenge Maandje Minderen, Maya Inzichten spel, 2012 Inspiration cards, bijenvoedselbank, Pollinators, Corona, voor jezelf zorgen, healing garden, Dr Bates methode, bril, HSP Zomer-bingo, lifecoach, dyslexie, bomen, levensvragen, bodem, geboortebegeleiding, Bijenstichting

Een prachtig voorbeeld hiervan zie je in de film ‘The Biggest Little Farm’. Gelukkig gebeurt dit ook hier steeds meer in de landbouw, al is het nog op kleine schaal.

Hoe zit het met bloemen en bollen?

Helaas wordt niet alleen onze groente en fruit bespoten, maar ook vrijwel alle planten en bloemen die je in tuincentra en supermarkten koopt. Sorry voor weer een illusie minder, maar het is de waarheid. Bloembollen, bloemen, tuin- en kamerplanten worden ook met veel gif gekweekt. Ze moeten aan een beeld voldoen dat wij van ze hebben. En dat lukt niet als we de natuur zijn eigen gang laten gaan. Dus wordt er van alles over heen gespoten. Het worden nooit geen sterke planten. Laat staan gifvrij. Check bijvoorbeeld de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over het keurmerk BeeFriendly, dat niet zo bij-vriendelijk bleek. Bij-onvriendelijke chemische bestrijdingsmiddelen op bij-vriendelijke planten.

Dat is de reden dat ik het niet meer over mijn hart kan verkrijgen om iemand bloemen te geven. Ja, ze ruiken lekker. Maar ik weet inmiddels dat je met het ruiken ook een berg gif in je neus en in je huiskamer krijgt.

Bloemen en bollen zonder gif kopen

Kun je dan nooit meer bloemen kopen? Jawel. Ik ben het afgelopen jaar op zoek gegaan naar zo biologisch mogelijke bloemen. Planten met het keurmerk eko of SKAL komen het best in de buurt. Ze hebben zo min mogelijk gif. 100% biologische bloemen kunnen helaas nog niet. Maar gelukkig zijn er meer keurmerken die helpend zijn. Zo heb je bijvoorbeeld ook het MPS-A en MPS-A+ keurmerk. Een bloemist kan op zijn aanleverlijst zien welke bloemen dit zijn. Je kunt op de site van de barometer duurzame bloemist bij jou in de buurt zien hoe de winkel inkoopt: brons, zilver of goud, met het percentage van hun bloemen dat ze duurzaam inkopen.Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, Intuïtie, cursus, Heel de natuur in jou, workshop, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig, luisterkind, luisterkind-afstemming, aarden, gronden, aardingsproducten, Earthing Nederland, kortingscode, alternatief advent vieren, HSP Challenge Maandje Minderen, Maya Inzichten spel, 2012 Inspiration cards, bijenvoedselbank, Pollinators, Corona, voor jezelf zorgen, healing garden, Dr Bates methode, bril, HSP Zomer-bingo, lifecoach, dyslexie, bomen, levensvragen, bodem, geboortebegeleiding, Bijenstichting

Ik ben in een winkel in Den Haag met barometer goud gaan vragen welke bloemen het MPS-A+ keurmerk hadden en heb daaruit een boeket bloemen samengesteld. Het is wat duurder, maar met veel minder gif en ze stonden erg lang. En telkens als ik de bloemen zag, werd ik blij van ze.

Verder ben ik in de zomer naar een aantal pluktuinen gegaan om daar een boeketje bloemen te kopen. Die zijn goedkoper. Ze staan korter, maar geven me ook een vrolijk gevoel. In sommige pluktuinen mag je zelfs de bloemen zelf plukken en/of zijn er pluk-abonnementen.

Voor bloembollen kun je in het voorseizoen naar een biologische supermarkt (bijvoorbeeld Ekoplaza, Odin, Natuurwinkel,ed.) of naar de webshop van de Bijenstichting. Eind vorig jaar heb ik daar een pakket van 100 biologische bloembollen besteld. Ik ben heel benieuwd hoe ze dit voorjaar in mijn tuin bloeien.

Goed nieuws: ook jij kunt bijen helpen!

We kunnen veel doen om de bijen en dus ook onze (voedingsstoffenrijke) voedselproductie te helpen. De Bijenstichting helpt daar ook bij. Ze geven cursussen en hebben allerlei handig materiaal om het bijen naar de zin te maken in je eigen (moes-) tuin, balkon of dakterras. Super leuk en leerzaam. En helemaal niet moeilijk. Dat kan jij ook!

Wil je de bijen en de Bijenstichting helpen? Dan kan op allerlei manieren:

Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, Intuïtie, cursus, Heel de natuur in jou, workshop, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig, luisterkind, luisterkind-afstemming, aarden, gronden, aardingsproducten, Earthing Nederland, kortingscode, alternatief advent vieren, HSP Challenge Maandje Minderen, Maya Inzichten spel, 2012 Inspiration cards, bijenvoedselbank, Pollinators, Corona, voor jezelf zorgen, healing garden, Dr Bates methode, bril, HSP Zomer-bingo, lifecoach, dyslexie, bomen, levensvragen, bodem, geboortebegeleiding, Bijenstichting

Mocht je het leuk vinden om meer te weten over hoe je bijen kunt helpen, klik op de links. Het is een affiliate link. Achter de schermen weet de website dat het via Marieke op het Strand komt. Ik ontvang een klein deel van het bedrag in waardebonnen. Naast het percentage van de winst van Marieke op het Strand, kan ik op die manier nog meer bijen helpen. Door bijvoorbeeld bloembollen te kopen en uit te delen, zakjes biologisch bijenvoedselzaad te verspreiden, etc. Zo wordt het steeds gifvrijer voor de bijen.

Tot slot

Mocht ik over leuke (bv weggeef-) acties en extra kortingen van de Bijenstichting horen, dan deel ik die graag met je (als eerste via de Flessenpost).

Super leuk als je op wat voor manier dan ook mee wilt doen en de bijen wilt helpen. Ze kunnen onze hulp enorm goed gebruiken.

Heb je nog vragen? Stuur me even een mail. Zoemende groet, Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *