Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, Intuïtie, cursus, Heel de natuur in jou, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig, luisterkind, luisterkind-afstemming

Pff, elke eerste keer iets nieuws doen is spannend!

Herken jij dat? Als je iets voor het allereerst moet doen, dat dit spannend is. Het maakt niet uit wat het is, maar ik vind alle eerste keren altijd weer spannend. Het kan van alles zijn. Iets simpels, maar ook iets lastigs. Een sollicitatiegesprek, gaan verhuizen, de eerste nacht in je nieuwe woning, naar een stad gaan waar je nooit eerder bent geweest, slapen in een hotel, naar een bijeenkomst gaan waar je nog niemand kent, gaan wandelen op een nieuwe route, etc. etc. Talloze vragen komen op, dingen die je nog niet weet, waar je onzeker over bent of kan zijn. Zo had ik een tijdje terug de eerste yin-yoga les. Spannend. Spannend.

Ik heb in het verleden een aantal zachte vormen van yoga gedaan en die vond ik heel prettig. Mijn lijf werd er echt soepeler van. De laatste yoga-les was een jaar geleden, omdat de juf ging verhuizen en stopte. Het was dus tijd om weer yoga te gaan doen. Ja, ja riep mijn lijf. Maar mijn hoofd dacht van alles om het nog even uit te stellen. Via het werk mocht ik een fitness-abonnement uit proberen waar ik ook yoga kon kiezen.

Tweestrijd

Oké, yoga-vorm gekozen, datum en plek in de buurt. Er stond bij de locatie is warm, zo’n 25 à 27 graden. En ja hoor, daar ging mijn hoofd, mijn denken op volle toeren.  Is dat niet te warm? Ach dat zal wel mee vallen. Maar je hebt een stroef lijf en scoliose, straks zijn het oefeningen die heel fout voor je rug zijn. Houdt je rug dit wel? Je wil niet weer door je rug gaan. En wat als de andere deelnemers verschrikkelijk zijn, door wat ze zeggen of dat ze juist niets tegen je zeggen. Want wat is de cultuur, wat is gewoon, wat zijn de regels, hoe moet je je gedragen? Moet je sociaal doen? Mag je grapjes maken? Moet je stil zijn? Je weet helemaal niets.

Tja, je kan je voorstellen dat ik op de dag zelf eigenlijk al niet meer wilde of durfde gaan. En dat was behoorlijk fysiek. “Maar wat als het niks is, misschien moet ik maar niet gaan.” Onderweg wilde ik het liefste naar huis terug hollen, ik wilde niet gaan, afzeggen, omkeren. Heel heftig. En gewoon omdat je niet weet wat er komt, wat er gebeurt, hoe je je moet gedragen en hoe de mensen zijn. Met dat het misschien ook nog verkeerd kan uitpakken voor mijn lijf.

Gelukkig had ik nog een andere kant in mijn denken die ook praatte. Je kunt het in ieder geval proberen. Dat is zo leuk aan dit abonnement, je kunt dingen uitproberen, ervaren en dan kiezen. Gun je zelf die ervaring. Dit is een zachte vorm van yoga. Als het echt helemaal niets is, hoef je nooit meer te gaan. Als oefeningen niet goed zijn, niet goed voelen, doe je ze niet. Luister naar je lijf, naar je eigen grenzen en dat kun je goed. Dat heb je al veel geoefend. Je hoeft niet over je grenzen heen te gaan, juist dat is onderdeel van yoga.

In tweestrijd, met wisselende gedachtes heb ik mezelf zo’n beetje gedwongen (tja uiteindelijk is een yoga-les niet levensbedreigend 😉 ) om in ieder geval te gaan ervaren hoe de les, de juf en deze vorm van yoga is. Pas dan kan ik er over oordelen.

Overwinning

En het viel heel erg mee. Ja, het was er warm. Maar ik nam me voor om nog een keer te proberen en met een kortere yoga-broek (die ik later in een kringloopwinkel samen met een yoga-mat super goedkoop vond). En ja, de confrontatie met mijn stroeve lijf is groot, maar dat is bij elke eerste les na jaren. Mijn lijf (en ook ik) zijn net een diesel, we trekken langzaam op, maar eenmaal op stoom gaat het prima. 🙂 Dat is helemaal oké.

Maar wat belangrijker was, ik had mezelf overwonnen. Het was eigenlijk toch wel een super fijne les en ik wist hoe het een volgende keer zou gaan Mijn lijf voelde erg fijn, alsof ie sinds lange tijd weer eens op een fijne zachte manier heeft mogen stretchen. En weer een positieve ervaring op het lijstje van dingen die heel erg eng zijn en die ik toch maar even doe. Dan wordt het stapje voor stapje, steeds wat makkelijker om nieuwe dingen te doen, te ervaren. Ook dat is fijn groeien!

Ik ben heel benieuwd welk voorbeeld jij hebt van iets dat de eerste keer super spannend was en dat je toch gedaan hebt. Laat het gerust hieronder weten.

En mocht je coaching willen bij iets wat je spannend vindt om te doen of onder ogen te kijken, dan ben je van harte welkom. Of je probeert gewoon eerst op je gemak een intuïtie-wandeling uit. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *