Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, Intuïtie, cursus, Heel de natuur in jou, workshop, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig, luisterkind, luisterkind-afstemming, aarden, gronden, aardingsproducten, Earthing Nederland, kortingscode, alternatief advent vieren, HSP Challenge Maandje Minderen, Maya Inzichten spel, 2012 Inspiration cards, bijenvoedselbank, Pollinators, Corona, voor jezelf zorgen, healing garden, Dr Bates methode, bril, HSP Zomer-bingo, lifecoach, dyslexie, bomen, levensvragen, bodem

Goede doel van 2021: de bodem

De bodem is zo belangrijk!

Onlangs zag ik de film ‘Kiss the ground’. Een super mooie film over de waarde van een gezonde bodem. De film laat zien wat er mis gaat met onze bodem. Hoe we die uitputten door onze manier van eenzijdige landbouw. Maar gelukkig ook met super mooie voorbeelden hoe het wel kan.

Eye-opener: de koe is niet fout

Ik dacht altijd dat een koe een vervuiler is, omdat hij zoveel methaan uitstoot. Slecht voor het milieu. Maar wat blijkt? De koe met zijn methaan is niet het probleem. Het is de grond waar de koe op staat, dat is het probleem. Een koe die op een bodem staat waar niets meer groeit, is het probleem. Op een uitgedroogde bodem waar bijvoorbeeld alleen maar aarde of zand is (zoals in de mega-ranches in Amerika) valt de koeienvlaai op de grond en kan nergens zijn werk doen. De methaan kan dus alleen maar de lucht in gaan.

Heb je een echter een koe die op een grasrijke bodem staat, dan kan de koeienpoep zijn werk doen de grond in. Maar dan moet de koe niet steeds op hetzelfde land staan, want dan kan de grond het teveel aan koeienpoep niet verwerken. Wat werkt wel? De koe om de zoveel tijd verplaatsen naar een nieuw stukje grasland. De eerdere stukjes land krijgen rust om de poep volledig op te nemen en zijn na een tijd klaar voor een volgende ronde vlaaien. Een soort permacultuur voor veeteelt. Het vraagt van de boer om een goed overzicht te hebben van de vee-verhuizingen. Maar dat is het zeker waard als je naar de bodem kijkt. En ook voor de boeren is het interessant, want zij hebben hogere inkomsten en komen los van subsidies.

Bodemles

Het Ministerie van Landbouw in Amerika geeft lezingen aan boeren hoe je anders met je bodem om kunt gaan. Met voorbeelden van veel hogere opbrengsten. Het gevolg is een rijkere en meer biodiverse bodem. Met meer planten die spontaan mogen groeien. En meer insecten die op die bloemen afkomen. Met meer manieren van opbrengsten en dus meer inkomsten. Win-win. Zo gaaf en inspirerend om al die manieren niet alleen in Amerika, maar ook wereldwijd in de film te zien.

Wat doe jij voor de bodem?

Wat heeft dit nu met Marieke op het Strand te maken? Elk jaar kies ik een goed doel. Een deel van de winst geef ik aan een goed doel. Vorig jaar waren dit de bijen. En dit jaar wil ik geïnspireerd door de film ‘Kiss the ground’ aandacht geven aan de bodem. Aan een gezonde en biodiverse bodem die vocht vasthoudt. Een bodem die niet verarmt door ons eenzijdig gebruik zoals monocultuur en door kunstmest verlamd in het zelfherstellend vermogen. Dit jaar wil ik kijken wat ik kan doen voor de bodem. Met bijvoorbeeld tips en mogelijkheden hoe je de grond in je eigen tuin  of van de natuur waar je graag bent, gezond houdt. Laten we dit jaar lief zijn voor onze bodem!Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, Intuïtie, cursus, Heel de natuur in jou, workshop, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig, luisterkind, luisterkind-afstemming, aarden, gronden, aardingsproducten, Earthing Nederland, kortingscode, alternatief advent vieren, HSP Challenge Maandje Minderen, Maya Inzichten spel, 2012 Inspiration cards, bijenvoedselbank, Pollinators, Corona, voor jezelf zorgen, healing garden, Dr Bates methode, bril, HSP Zomer-bingo, lifecoach, dyslexie, bomen, levensvragen, bodem

Het goede doel van 2021

Ik heb gezocht, maar nog geen concreet goede doel gevonden. Er is een prachtig concept van bijvoorbeeld Justdiggit. Zij graven grote greppels op uitgedroogd land, om wind tegen te houden en water op te vangen. Hierdoor gaan langzaam weer planten en bomen groeien. Het vocht wordt beter vastgehouden, waardoor je minder water hoeft te geven. Met ook nog het voordeel dat het koeler wordt. Een super goed doel, alleen werken ze in Afrika. Ik wil graag lokaler, hier in Nederland iets doen voor de bodem.

Ik ben er nog niet uit wat. Misschien geef ik het geld aan een aantal projecten, bijvoorbeeld voor crowdfunding projecten die de bodem gezonder willen maken. Ik weet zeker dat er mooie dingen voorbij gaan komen die ik kan steunen.

Mocht jij nog een initiatief weten, een project, een stichting, etc? Ik hoor het heel graag van je. Laten we samen lief zijn voor onze bodem.

PS. De film ‘Kiss the ground’ in nog steeds op Netflix te zien. Een aanrader!

Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, Intuïtie, cursus, Heel de natuur in jou, workshop, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig, luisterkind, luisterkind-afstemming, aarden, gronden, aardingsproducten, Earthing Nederland, kortingscode, alternatief advent vieren, HSP Challenge Maandje Minderen, Maya Inzichten spel, 2012 Inspiration cards, bijenvoedselbank, Pollinators, Corona, voor jezelf zorgen, healing garden, Dr Bates methode, bril, HSP Zomer-bingo, lifecoach, dyslexie, bomen, levensvragen, bodem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *