Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, IntuĂŻtie, cursus, Heel de natuur in jou, workshop, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig, luisterkind, luisterkind-afstemming, aarden, gronden, aardingsproducten, Earthing Nederland, kortingscode, alternatief advent vieren, HSP Challenge Maandje Minderen, Maya Inzichten spel, 2012 Inspiration cards, bijenvoedselbank, Pollinators, Corona, voor jezelf zorgen, healing garden, Dr Bates methode, bril, HSP Zomer-bingo, lifecoach, dyslexie, bomen

De helende energie van bomen

Bomen helpen met hun energie

Ik kom graag in de bieb, omdat er zoveel aan kennis, wijsheid en ervaringen te lezen en te lenen is. Onlangs heb ik weer een leuk boek gevonden dat ik graag met je wil delen. Het gaat over bomen. Maar niet zomaar een boek over een aantal soorten en hoe ze te herkennen. Het gaat over de energie van bomen en specifieker de helende energie van bomen. Het leest super makkelijk, maar ondertussen staat er een hoop ervaring en wijsheid in.

Schrijver Patrice Bouchardon was sinds zijn kindertijd al gefascineerd door bomen. Als hij naar ze keek, voelde hij andere aanwezigheden dan alleen de bomen. Maar geen enkele volwassene kon hem dit uitleggen. Heel veel later kreeg hij de kans om vier maanden in een bos door te brengen. Hij wilde graag bomen proberen te begrijpen en door te dringen tot in hun kern, maar had geen idee hoe. De eerste dagen waren leuk, maar al snel vroeg hij zich af wat hij deed in het bos. Hij beschrijft zijn zoektocht en ontdekkingen in het bos.

Wat houdt je tegen?

Een boom heeft geen bezwaar tegen een ontmoeting met een persoon. ‘Het probleem zit niet in datgene wat men waarneemt, maar in de blik van de waarnemer’ (citaat van Norbert Wiener). Wat je allemaal denkt en begrijpt te zien, maakt dat je in je hoofd blijft zitten. Het helpt niet om een boom te ontmoeten.

Wat helpt je?

Er zijn 3 belangrijke dingen die je helpen in het contact met bomen:

  • je overgeven aan het hier en nu
  • luisteren naar het effect dat de boom heeft op je ademhaling
  • luisteren naar de nieuwe gewaarwordingen die de nabijheid van de boom in je lichaam oproept.

In zijn boek beschrijft hij oefeningen om jezelf open te stellen, naar jezelf te luisteren, hoe je elk zintuig in contact met een boom kunt gebruiken en tenslotte hoe je stap voor stap contact kunt maken met de boom. Hij noemt zeven niveaus van de relatie met de boom. Grappig om te zien waar je zit in contact met bomen. Ben je: de landbouwer, de bioloog, de romanticus, de tuinman, de sjamaan, de ecoloog of de mysticus.

Het is een andere en super leuke manier van waarnemen. In het heel kort: Ga naar een bos, kies een boom die je aanspreekt. Natuurlijk mag je hem bekijken. Hoe ziet de boom eruit? Wat valt je op? Om vervolgens naar binnen te gaan en voelen wat deze boom doet met jouw ademhaling en met je lijf. Wordt de ademhaling bijvoorbeeld hoger, lager, langzamer, sneller? Voel je bijvoorbeeld ontspanning, verkramptheid, ruimte of zachtheid in je lijf? Neem het waar en oordeel niet.

Bomen helpen met hun helende energie

Patrice ontdekte op die manier dat elke boom zijn eigen energie heeft om ons te helen, te helpen en los te laten. In zijn boek beschrijft hij de kwaliteiten van de spar, de den, de berk, de egelantier, de beuk, de buxus, de brem, de meidoorn en de walnotenboom.

Zo helpt de spar je bij: loslaten, relaxen, ontspanning en vlotheid. Dit brengt je lenigheid, breedheid, stroming, opluchting en ademhaling. Hij kan helpen om spanning, koppigheid, verkramptheid en verdrukking los te laten. Uiteraard kun je ook jouw eigen woorden toevoegen aan dit rijtje. Heb je van iets last en/of wil je van iets juist meer? Zoek de voor jou juiste boom daarbij. En adem, neem waar.

Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, IntuĂŻtie, cursus, Heel de natuur in jou, workshop, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig, luisterkind, luisterkind-afstemming, aarden, gronden, aardingsproducten, Earthing Nederland, kortingscode, alternatief advent vieren, HSP Challenge Maandje Minderen, Maya Inzichten spel, 2012 Inspiration cards, bijenvoedselbank, Pollinators, Corona, voor jezelf zorgen, healing garden, Dr Bates methode, bril, HSP Zomer-bingo, lifecoach, dyslexie, bomen

Persoonlijk vind ik het heerlijk om onder een spar te staan. De hele wereld beweegt, ritselt en raast erom heen, maar onder de spar merk ik dat ik kan ontspannen. De wereld doet je daar niets. Je kunt veel makkelijker bij jezelf blijven en ademhalen. Dat geeft me lucht en ruimte. Als ik een spar zie die goed voelt (elke boom heeft zijn eigen karakter), ga ik er even onder staan. Even genieten, even voor mezelf zorgen. Even mezelf weer centeren.

Zo binnen zo buiten.

Gun jezelf die zoektocht

Ga naar een bos, ga naar wat bomen in de buurt en ga op onderzoek uit. Ik ben benieuwd of jij een favoriete boom hebt. Of ineens begrijpt waarom die al jaren favoriet was. 😉

Mocht je het boek willen lezen, check het in de bieb of bestel op internet. ‘De helende energie van bomen’ van Patrice Bouchardon.

PS. Mocht jij meer hooggevoelige tips willen, meld je dan aan voor de flessenpost en krijg een handige HSP checklist ‘7 kenmerken HSP’ers: Last of Kracht’ er gratis bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *