Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, IntuĂŻtie, cursus, Heel de natuur in jou, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig

Vandaag 22 april is het internationale Dag van de Aarde: hoe verbind jij je met die aarde?

22 april internationale Dag van de Aarde!

Sinds 1970 wordt overal ter wereld op 22 april de Dag van de Aarde gevierd, ofwel International Earth Day. In Nederland worden er sinds 2005 groene activiteiten  georganiseerd rondom het leefbaar maken en houden van onze planeet. En vandaag dus ook. Met dit jaar bijzondere aandacht voor de bijen.

Ik ga vandaag biologisch bloemenzaad, een speciale mix voor bijen, strooien in mijn achtertuin, maar ook in de geveltuin voor het huis. Ik zie het al voor me:  een stukje tuin vol met kleurige en lekker ruikende bloemen. En nee, ik maak me niet druk of dit zaad zich door mijn hele tuin uitzaait. Het zijn geen planten die met enorme wortelstokken je tuin doorlopen en lastig uit te roeien zijn. Graag zelfs, kom maar op met die bloemen, dan zijn er volgend jaar hopelijk nog veel meer. Ga maar bloemen, ga de tuin door, ga de straat in en laat je zien en ruiken. Voor bijen, maar zeker ook voor ons zelf. Want zonder bijen zouden veel soorten kruiden,  groenten en fruit namelijk niet eens bestaan, simpelweg omdat ze niet bevrucht worden door bijen.

Hoe verbind jij je met de aarde?

Vandaag op Earth Day is een mooi moment om eens stil te staan bij jouw verbinding met de aarde. Wat doe jij op de aarde? Heel praktisch gezien loop je op de aarde, zit je in de tuin, wandel je in de natuur of geniet je van de zon als ie volop schijnt, zwem je in zee of een meer, fiets je van A naar B, etc.

Maar wat doe je met de aarde? Ben jij bewust bezig met wat je bijvoorbeeld koopt? Hebben je boodschappen een biologisch keurmerk? Probeer je je afval te verminderen, te recyclen en eventueel ook her gebruiken? Heb je bewust planten en kruiden in de tuin, de vensterbank of op het balkon? Het zijn allemaal manieren om je te verbinden met de aarde.

Je kunt je ook spiritueel met de aarde verbinden. Bewust op blote voeten lopen om met elke stap de aarde onder je te voelen. Misschien ervaar je wel een gevoel van gedragen worden. Je kunt je verbinden met Moeder Aarde  door wortels te visualiseren die uit de je voeten de grond in groeien of zelfs een grondingsmeditatie te doen. Je kunt Moeder Aarde bedanken voor alles wat ze je geeft, wat ze ons geeft. Bijvoorbeeld voor het eten dat op je bord ligt. Voor de zon die schijnt. Voor de dieren die er zijn. Als ik bijvoorbeeld een bij of een hommel voorbij hoor of zie zoemen, dan zeg ik ‘dank je wel dat je er bent’. Omdat ze ook onderdeel zijn van het leven, van mijn leven. Zij dragen bij aan mijn leven. Ik word oprecht blij als ik zo’n laag zoemend geluid voorbij hoor komen of de prachtigste kleuren aan een bij of hommel zie.

Stapje voor stapje

Oké, maar Marieke waar moet ik beginnen, vraag je je ongetwijfeld af. Er is zoveel te doen en niet alles ligt in mijn macht om te doen of te veranderen. Dat klopt, dat kan ik ook niet alleen. Maar wel samen, met veel mensen die ook iets doen. Begin ergens waar je blij van wordt. Begin, zet één stap. En dan de volgende en de volgende. Ga zo stapje voor stapje vooruit. Moet jij eens zien waar je op een gegeven moment al bent, wat je al bereikt hebt.

Welke manier past nu voor jou om meer met, op of in de aarde te doen?

– Begin bijvoorbeeld de eerstvolgend keer dat je rijst nodig hebt, biologische rijst te kopen. En over een paar weken vervang je het brood voor biologisch brood,  de thee, het vlees, etc. En voor je het weet staat je huis vol met biologische producten. Zo is het mij althans vergaan. 😉 Voor mij voelt dat als rijkdom. En omdat ik stapje voor stapje ging voelde ik dat niet enorm in mijn portemonnee.

– Wil je kruiden voor in de keuken, vensterbank of tuin? Neem dan eens een biologisch muntplantje, basilicum of bieslook.

– Als je kunt kiezen uit soorten verpakkingsmateriaal, neem dan iets zonder plastic. Het product in glas, in een zak of doos is makkelijker te recyclen. En misschien kun je het product zelfs wel los kopen of een eigen (eerder gebruikt of gemaakt/gekocht katoenen) zakje meenemen.

– Sta of loop een paar keer per week bewust met blote voeten op de aarde.

– Wees dankbaar voor wat Moeder Aarde jou geeft. Waar kun je allemaal dankbaar voor zijn? Je zult zien dat als je begint, je steeds nieuwe dingen, momenten, ervaringen, etc ontdekt waar je dankbaar voor kunt zijn.

Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, van Hobbel naar H.I.P., workshop, intuĂŻtie, hooggevoelig, Heel de natuur in jou

Ga zaaien, alleen dan kun je groeien en later oogsten

Ga zaaien, want pas als je zaait, kan er iets gaan groeien. Er is nog nooit iets moois gegroeid uit een zaadje dat in een zakje of bakje blijft liggen. Het zaadje heeft grond nodig, en dan water en dan zon en liefde en aandacht. Het groeien van een zaadje gaat ook stap voor stap. Maar het begint met dat ene besluit: ik ga er iets mee doen. Ik stop het zaadje in de grond. Zaaien om later te kunnen oogsten. Letterlijk door zoals vandaag bloemenzaden te zaaien voor de bijen. Maar zeker ook figuurlijk. Door te zaaien voor jezelf. Nu zaaien betekent straks groeien, uit de knop komen, bloeien en ook oogsten.

Welk zaadje gun je voor jezelf? Wat wil jij laten groeien en later oogsten? Denk na over die eerste stap en DOE, GA, GROND!

En mocht je het lastig vinden om zelf te beginnen of dat toch liever samen doen, dan wil ik je daar graag bij helpen. Wie weet past de workshop van Hobbel naar H.I.P.  (HSP, Intuïtie & Power) wel. Samen met een klein groepje in 5 stappen je intuïtie leren waarnemen, erop vertrouwen en ernaar handelen.  En natuurlijk doen we dat ook letterlijk op de aarde, buiten wandelen in de natuur die ons inzichten en wijsheid geeft. Donderdag 3 mei ben je daarvoor van harte welkom.

Heb nog een mooie dag van de aarde. Door zaaien van bloemenzaad voor de bijen, maar ook door zaaien voor jezelf. 🙂

Ik wens je veel verbinding met de aarde toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *