Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, IntuĂŻtie, cursus, Heel de natuur in jou, workshop, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig, luisterkind, luisterkind-afstemming, aarden, gronden, aardingsproducten, Earthing Nederland, kortingscode, alternatief advent vieren, HSP Challenge Maandje Minderen, Maya Inzichten spel, Tzolkin, 2012 Inspiration cards, bijenvoedselbank, Pollinators, Corona, voor jezelf zorgen.

Moeten, willen of je hart vragen?

Moeten of gaan?

Laatst had ik een gesprek met een hooggevoelige vrouw. Het gesprek ging over de verschillen tussen de woorden moeten, willen en gaan. Zij wordt helemaal kriegel van het woord moeten. Als een ander zegt dat ze iets moet, dan is de eerste reactie: ‘Ik moet helemaal niets en ik doe niets.’ Ik zei tegen haar dat ik niet zoveel moeite heb met het woord moeten. Soms moet er nu eenmaal iets. Een voorbeeld: stel ik wil naar het strand, ik kan nog niet fietsen, lopen is te ver en ik heb geen auto. Dan moet ik met de tram. Ik heb er geen moeite mee om te zeggen dat ik met de tram moet gaan. De vrouw zou dan eerder zeggen: ik ga met de tram. Het woord moeten laat ze geheel weg. Voor haar werkte het werkwoord ‘gaan’ beter dan het werkwoord ‘moeten’.

Moeten of willen?

Een ander voorbeeld. Een van de lessen die ik leerde door het breken van mij pols is dat ik ontdekte dat ik teveel moet. Lang geleden had ik het teveel moeten van de dagelijkse zaken al los gelaten. Toen gaf het universum een les in mijn agenda niet te vol proppen, niet teveel moeten op een dag. Ik ging door mijn rug en dat gevoel wil ik nooit meer mee maken. Heel veel pijn hebben. Niet kunnen bukken (hoe kom ik bij de post die op de mat valt), niet gewoon kunnen lopen (alleen letterlijk voetje voor voetje zetten als een heel oud omaatje), niet kunnen fietsen (omdat elke hobbel hevige pijn in mijn rug gaf). Alles moest op 1 meter hoogte liggen of hangen, dan kon ik erbij. Dacht ik die les geleerd te hebben. Kom ik in dezelfde valkuil terecht, maar dan op een andere laag.

Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, IntuĂŻtie, cursus, Heel de natuur in jou, workshop, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig, luisterkind, luisterkind-afstemming, aarden, gronden, aardingsproducten, Earthing Nederland, kortingscode, alternatief advent vieren, HSP Challenge Maandje Minderen, Maya kalender, Maya Inzichten spel, Tzolkin, 2012 Inspiration cards

Dit keer ging het om de spirituele dingen die ik moest. Ik moet elke week mijn chakra’s schoon maken, toch minstens elke maand mijn huis energetisch reinigen. En ik moet meer mediteren en meer in mijn piramide zitten. Ik heb een houten piramide in mijn woonkamer staan met een vloeroppervlakte van 2 bij 2 meter. Daar kun je heerlijk in gaan zitten. Maar ook dat werd een spirituele verplichting. Ik deed weer hetzelfde, ik moest weer van alles van mezelf, maar nu spiritueel en energetisch. Overigens is het goed om je chakra’s en je huis met regelmaat te reinigen, maar niet omdat het moet. Dan zit er een hele andere intentie achter, die ook niet werkt.

De hooggevoelige vrouw zei: En als je nu eens jezelf de vraag stelt ‘Wat wil ik?’. De vraag klonk heel lief. En zacht ook. Veel beter dan moeten. Deze vraag gaf mij openingen die er met het woord moeten niet zijn.

Vraag het je hart

Het gesprek zette mij aan het denken. Het woord willen klonk goed. Maar was ik niet met mijn wilskracht doorgegaan die zaterdag in oktober vorig jaar? Waardoor ik met mijn fiets was gevallen en mijn pols brak. Ik herinnerde me dat op wilskracht, met willen het ook averechts werkt. De zin ‘Wat wil je?’ is niet altijd helpend. Je ego, je denken kan antwoord geven op die vraag, waardoor je jezelf niet helpt.

Voor mij werkt er iets anders. Namelijk stil worden. Naar binnen voelen. Je lijf voelen. Je hart voelen. En dan komt vanzelf de vraag: waar wordt mijn hart blij van? Waar wordt mijn hart echt door gevuld? En dat kan heel iets anders zijn dan wat ik wil of moet. Negen van de tien keer is het iets anders. Het was een harde les, maar ik heb geleerd om naar mijn hart te luisteren. Ik heb de afgelopen maanden enorm goed kunnen oefenen. Niet te snel willen of gaan. Niet weer moeten. En dat gaat zo makkelijk!

Naar je hart luisteren

Het is het fijnst als je lijf, je hoofd en je hart hetzelfde zeggen. Helaas is dat niet zo vaak de werkelijkheid. Meestal zeggen ze net even wat anders. Tja, en wie volg je dan? Het is nog niet zo makkelijk om je hart te volgen. Het hoofd en het lijf schreeuwen vaak wat harder. Ik vond het ook altijd zo zweverig klinken: je hart volgen. Ja natuurlijk is dat het beste, maar hoe dan?

Als je wilt oefenen, dan kun je in een situatie of met een bepaalde vraag even stil worden. Leg je hand op je hart en geef een antwoord. Je voelt vanzelf of je hart echt blij wordt van dat hart. Maakt het een sprongetje van geluk? Wordt het warm van het antwoord? Wordt je hart blij van wat het net hoorde? Of helemaal niet. In dat laatste geval is het waarschijnlijk een antwoord van je ego of denken geweest. En is het waarschijnlijk niet het beste voor je om te doen.

Hartvullend

Betekent dit dat je nooit meer moet, wilt of gaat? Nee, het leven zit nog steeds vol met dingen die moeten, die gaan en die willen. Maar laat de balans doorslaan naar waar je hart echt blij van wordt. Ga vaker bij je hart te rade. En volg dat antwoord. Dan ben ik benieuwd hoe dat jouw leven verandert. Dan hoef je niet net als ik de harde, pijnlijke les van letterlijk stil gezet worden te ondergaan. Ik ga zeker mijn hart meer vragen en volgen. En laat dit toevallig ook mijn focus-woord voor 2020 zijn: hartvullend. 🙂

Ik ben benieuwd naar wat de woorden moeten, gaan en willen met jou doen. Hoe ga jij hiermee om? Vraag jij je hart waar het oprecht blij van wordt? Laat het gerust hieronder weten.

PS. En wil je hulp hierbij, laat me weten. Dan gaan we kijken wat ik voor je kan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *