Marieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, IntuĂŻtie, cursus, Heel de natuur in jou, workshop, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig, luisterkind, luisterkind-afstemming, aarden, gronden, aardingsproducten, Earthing Nederland, kortingscode, alternatief advent vieren, HSP Cursus Maandje Minderen, Maya Inzichten spel, 2012 Inspiration cards, bijenvoedselbank, Pollinators, Corona, voor jezelf zorgen, healing garden, Dr Bates methode, bril, HSP Zomer-bingo, lifecoach, dyslexie, bomen, levensvragen, bodem, geboortebegeleiding, HSP Cursus Loslaten, HSP Cursus Loslaten, EHB(h)O-Toolkit, moe zijn, Healing Garden, helend veld, Healing Garden sessie, healing garden coaching, challenge, Verbind je met de natuur in jou, natuurpiramide

De natuur in mij (deel 1): snoeien doet groeien

Snoeien doet groeien

Mijn ouders zeiden het vroeger al: snoeien doet groeien. Het is een oude volkswijsheid die keer op keer van pas komt als  je een tuin hebt. Voor wie niets met tuinen heeft: er zijn bepaalde momenten in het jaar (vaak de herfst) waarin het handig is om de groot gegroeide planten en bomen korter te knippen, te snoeien. Het kan van een afstand gezien wat zielig lijken. Is een plant net lekker groot of vol, ga je hem (soms zelfs rigoureus) kort wieken en blijft er een veel kaler exemplaar over.

De waarheid erachter is echter dat de plant niet veel verder kan groeien als hij te vol of te groot is.  Wil je bijvoorbeeld meer bloemen of meer vruchten aan de plant, dan is het goed om het teveel aan takken eruit te halen. De plant kan dan zijn energie stoppen in het creëren van meer bloemen en vruchten in plaats van te vol worden. Dan is de kans namelijk groot dat geen enkele bloem of vrucht meer kan groeien, omdat er bijvoorbeeld te weinig zonlicht op valt. Met snoeien help je dat proces. En het leuke is dat het op veel meer gebieden dan alleen in de tuin toepasbaar is.

Snoeien in mijn leven

Af en toe heb ik van die dagen, dat ik te vol zit. Te vol met wat ik nog moet doen of moet regelen. Een lang to-do lijstje met simpele klusjes in het huishouden, met dingen die al maanden op het lijstje in mijn hoofd staan, met ingewikkelde dingen voor het bedrijf,  etc. Een gevoel van ik moet nog zoveel meer, meer, meer doen, maar weet niet waar ik de tijd vandaan moet halen. Een gevoel van help, ik begin een beetje te verzuipen. Vandaag was ook weer zo’n dag.

Wat mij dan helpt is: terug naar de basis. Een moment stilstaan, een moment voor mezelf nemen. Voor mij werkt het het om in mijn tuin tegen de grote boom te gaan zitten en van me af te gaan schrijven wat er allemaal is. Oké Marieke, waar sta je nu? Waar loop je tegenaan? Wat is niet meer leuk? Wat wil je anders? En tijdens dat schrijven neem ik af en toe even pauze en kijk ik om me heen.  Dan ineens valt me op dat er planten zijn met grote, lange takken, die anderen willen gaan overwoekeren. En ik denk: Marieke, je mag best wel eens gaan snoeien. Dan valt het volgende kwartje: Eh, Marieke snoeien doet groeien. Je mag ook wel iets van je eigen lijstje afhalen.

Ik zie wat er van mijn lijstje af kan of anders (ingericht) kan worden. Pfft, dat geeft me lucht. Ik kan het me zelf moeilijk maken, maar ook makkelijk. Snoeien in wat ik allemaal moet en wil. En als ik in dat lijstje snoei, geeft me dat lucht en kan ik weer verder, kan ik weer groeien. Ik voel me lichter als ik van mijn plek op stap. Ik besluit mijn lijstje anders aan te pakken en ik besluit ook letterlijk even in mijn tuin te snoeien.

Zo binnen, zo buiten

Een voorbeeld van hoe de natuur mij spiegelt. Een voorbeeld van hoe de natuur in mij werkt. Zo zijn er nog veel meer manieren van de natuur in mij en ook in jou.

Smaakt het naar meer? Wil jij ook meer weten hoe de natuur in jou kan werken? Volg de komende weken de andere delen van de serie: De natuur in mij. En wil je nog meer? Half augustus start de online cursus Happy HSP voor meer rust en ruimte in je leven. Je bent van harte welkom om de natuur ook in jou te ontdekken en ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *