Marieke Verkerk, Marieke op het Strand, HSP, hooggevoeligheid Den Haag, cursus Happy HSP, geen stem

Wat doe jij met je stem?

Hoe laat jij je stem horen?

Een week geleden was ik flink verkouden en was mijn stem zo goed als weg. Elke woensdag haal ik mijn groentepakket bij Lekker Nassuh op. Je mag er zelf de producten uit het pakket pakken en wegen. De persoon voor me maakte een opmerking en vroeg iets aan een ander. Vanuit een impuls wilde ik reageren, maar ja, ik was even vergeten dat mijn stem het niet deed. Wat was dit onhandig. Ik hield mijn antwoord in. Er kwam immers vrij weinig geluid uit me. Even later bij de kassa moest ik mijn naam zeggen. Ik wees naar mijn keel en maakte een gebaar van dicht. Althans ik hoopte dat de ander dit erin zag. Ik fluisterde iets over geen stem en mijn naam.

Uiteindelijk liep ik dankbaar met mijn boodschappen naar huis. Het was gelukt, maar wat is het lastig communiceren zonder stem. Je leven of wereld wordt flink beperkter. Even bellen met een vriend of vriendin gaat niet. Een audio of een filmpje opnemen voor een cursus, zit er even niet in. Dan blijkt weer hoe belangrijk het hebben van een stem is. Ik ontdekte weer hoe belangrijk communiceren voor mij is. Jezelf verstaanbaar maken. Jezelf kunnen uitspreken. En dat is nog niet makkelijk.

Zeg jij wat je wilt?

Een van de kenmerken van HSP’ers is eerlijkheid. Een voorbeeld daarvan is dat ze woorden letterlijk nemen. Het is fijn dat wat je zegt overeenkomt met wat je laat ziet (wat je vindt, hoe je je voelt, ed.). Het is fijn als mensen naar A vragen, ze ook het antwoord op vraag A willen horen en niet het antwoord op vraag B verwachten.  Ik loop er nog al eens tegen aan dat ik niet begrepen wordt. Dat mensen het gek vinden dat ik antwoord geef op vraag A, terwijl ze eigenlijk het antwoord op vraag B willen horen. Dan denk ik, stel dan vraag B. Of dat ze zeggen: Nee hoor het gaat goed, terwijl ik zie dat ze helemaal niet lekker in hun vel zitten (en dat ik denk dat dit zo duidelijk is, dat het voor iedereen zichtbaar is). Zeg wat je wilt zeggen, vraag wat je wilt vragen. Dat maakt communiceren een stuk eenvoudiger.

Jezelf uitspreken

Mijn stem die even weg was, was een goede reminder. Marieke, zeg jij altijd wat je wilt zeggen? Of zeg ik ook iets anders, dan ik bedoel? Ga ik er vanuit dat het voor de ander toch wel duidelijk moet zijn, wat ik bedoel? En daarmee doe ik hetzelfde als andere mensen. Tja, je stem laten horen is niet altijd even makkelijk. Maar je kunt er wel in oefenen. Ik ben dankbaar dat mijn stem het in ieder geval weer doet. En jij, wat zou jij willen zeggen? Laat je gerust horen!

PS. En vind je het lastig om te ontdekken wie jij bent en wat jij wilt? Denk dan eens na over de online cursus Happy HSP. Je gaat in 6 weken (met een rustweek) ontdekken waar jij echt blij van wordt en krijgt 35 super gave tips, oefeningen opdrachten en meditaties in en met de natuur om meer rust en ruimte in je leven te creëren. Laat je horen en doe mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *