arieke op het Strand, HSP, Den Haag, Marieke Verkerk, IntuĂŻtie, cursus, Heel de natuur in jou, workshop, Van Hobbel naar H.I.P, hooggevoelig, luisterkind, luisterkind-afstemming, aarden, gronden, aardingsproducten, Earthing Nederland, kortingscode, alternatief advent vieren, HSP Challenge Maandje Minderen, Maya kalender, Maya Inzichten spel, Tzolkin, 2012 Inspiration cards, bijenvoedselbank, Pollinators, bomen.

Hooggevoelig dilemma: omgekapt hout van mogelijk zieke bomen hergebruiken?

Bomen zomaar omgehakt?

Vorige week liep ik mijn favoriete route langs de Conradkade. Ik hoorde van ver al het gebrom van gezaag en dacht: oh teveel lawaai, ik ga wel aan de overkant lopen. Daar zag ik plotseling enorme dikke stammen bomen op een oplegger liggen. Van dikke bomen die je eerder in een bos verwacht. Ik schrok, want dat waren de bomen die even hiervoor rechtop stonden en waar ik zou graag mijn rondje langs loop. 😲 Enorme grote bomen die ineens moeten wijken. En waarom?

Bomen zijn nodig voor de mens

9 van de 10 keer zegt de gemeente dat ze ziek zijn of een gevaar voor mensen zijn als ze omvallen of stormen. Ammehoela. Vaak zijn bomen helemaal niet ziek (natuurlijk een aantal wel en dan vind ik het oké om die weg te halen). Veel vaker komt die reden toevallig goed uit als ze een trambaan willen verbreden, liever parkeerplekken in de straat hebben dan bomen, ed. Snapt niemand bij de gemeente dat we die bomen -en helemaal de grote exemplaren- heel hard nodig hebben?

Voor zuurstof. Voor schaduw in de stad met behoorlijk wat hitte-eilanden. Voor veel dieren die dankbaar gebruik maken van de bomen. Sommige bomen ook voor de oogst. Voor mensen die er tot rust komen en weer even de eigen batterij op kunnen laden. “Ja, we planten bomen terug.” Maar die zijn nooit zo groot als die er stonden. Daar gaan tientallen jaren overheen. Ik ben resoluut omgedraaid en wilde zo snel mogelijk naar huis. Weg waren de bomen die zo belangrijk zijn voor de natuur en voor ons. Weg was mijn super fijne groene route. Ik was geschokt. 😟

Natuur is belangrijk voor de hooggevoelige mens

Waarom is het zo erg voor een hooggevoelige? HSP’ ers zijn enorm betrokken bij de natuur, bij mensen en dieren. Ze zijn bereid om daar hun steentje aan bij te dragen. In het groot met demonstraties voor bijvoorbeeld klimaat en milieu en in het klein met eigen duurzame keuzes, bijvoorbeeld om vegetariĂ«r worden of te consuminderen. Ze willen rechtvaardigheid en eerlijkheid. Bovendien hebben ze tijd nodig om bij te tanken, op te laden en bij voorkeur in het groen van de natuur (ook in de stad!).

En dan komt daar ook nog een dilemma bij. De gemeente heeft zieke (?) populieren weggehaald en wil stukken van die bomen zaterdag aanstaande geven aan bewoners. Je kunt ter plekke plakken en kunst ervan zagen. Dat leek me leuk. Spullen hergebruiken en helemaal met materiaal uit de natuur is super fijn. Nieuwe dingen maken van iets dat weggegooid of in dit geval waarschijnlijk versnipperd wordt. Maar dat zijn dus wel van bomen die ergens gestaan hebben waar velen ervan konden genieten. En nu dus niet meer.

Lastige vragen in mijn dilemma

– Moet ik daar aan meewerken?
– Welk principe gaat voor: gerechtigheid of hergebruik?
– Kan ik nog wel genieten als ik straks een onderzetter heb van een boom die mogelijk onnodig gekapt is?
– Wil ik wel zo’n ziek stukje boom in mijn huis? Dat doet ook iets met de energie (zie de Spiri Wiri Woensdag van vorige week).

Ingewikkeld is het. Ik kan zeggen, ja de bomen zijn al gekapt, maak er dan maar iets moois van. Ik kan zeggen: ik ga harder strijden tegen bomenkap (teken bv alle bomen-petities die ik zie en deel ze op FB) om onnodige kap te voorkomen. Ik ga lobbyen bij de gemeente in de politiek. Ik kan me lam laten slaan en doe niks meer. Ik word lid van de bomenstichting. Welk principe staat net een beetje hoger? Natuurlijk kunnen er ook combinaties van al deze mogelijkheden. 😀

Ik denk dat ik zaterdag toch ga. De bomen zijn al om. Ik kan het dus hergebruiken. Bovendien kan ik in de energie de bomen bedanken voor wat ze tot nu toe allemaal voor mensen en dieren gedaan hebben en voor het nieuwe dat ze geven. Of zo iets. Petities tekenen kan zeker ook. Ik ben er nog niet helemaal uit.

-> Hoe zou jij kiezen?

PS. Hooggevoelige dilemma’s, ze zijn ingewikkeld.
Mocht je meer willen weten en zelf ervaren doe dan mee met de gratis HSP Challenge Maandje Minderen, van 21 maart t/m 22 april. Je kiest wat je wilt minderen en krijgt 5 weken lang een mail met inspiratie en tips. Stap voor stap. Keuzes maken komt voorbij. We gaan onderzoeken wat jij belangrijk vindt in het leven. Hergebruik komt voorbij. Afijn, direct aanmelden kan via deze link. ♻️

One thought on “Hooggevoelig dilemma: omgekapt hout van mogelijk zieke bomen hergebruiken?

  1. In verband met de Corona-uitbraak werd ook deze dag door de gemeente uitgesteld tot in het najaar. Mijn dilemma is dus nog even uitgesteld. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *